در بسیاری از مواقع ممکن است پزشکان از روی معاینه جسمی و بررسی علائم بیماران نتوانند نظر قطعی در خصوص بیماری آنها بدهند. در این مواقع است که تمامی پزشکان باتجربه و متخصص بیماران خود را به آزمایشگاه ارجاع میدهند. با توجه به پیچیدگی بیماریها و نیاز به دقت بالا برای تشخیص بیماری، آزمایشگاهها نیز به بخشهای مختلفی دستهبندی میشوند.
آزمایشگاه ثمره یکی از کاملترین آزمایشگاههای تهران است که شامل بخشهای مختلف آزمایشگاهی میشود. یکی از کاربردیترین بخشهای آن پاتوبیولوژی میباشد. بررسی نمونه بافتهای بدن و انجام آزمایشهایی مانند بیوشیمی در این بخش انجام میشود. به همین دلیل این آزمایشگاه به امکانات بیشتری نسبت به سایر آزمایشگاهها نیاز دارد. همچنین نیازمند کادر گستردهتر نیز میباشد. به همین منظور در ادامه به شناخت بیشتر این بخش آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.
پاتوبیولوژی چیست؟
پاتوبیولوژی یا آسیبشناسی بیولوژیکی بخش مهمی از عملکردهای آزمایشگاه میباشد که به بررسی نمونهای از بافتهای اندامی بدن میپردازد. به طور کلی Pathobiology با ارزیابی بافتها، مایعات بدن، اندامها و کالبدشکافی به دنبال شناخت دقیق بیماری میباشد.
این بخش عفونتها، انواع سرطان، بیماریهای مزمن و آلرژیها را تشخیص میدهد. به همین دلیل است که کار کادر آزمایشگاه در این بخش بسیار تخصصی و پیچیده میباشد. فراموش نکنید که پاتوبیولوژی به دنبال بررسی جنبههای بیولوژیکی بوده و به جنبههای پزشکی توجهی ندارد. شاید به همین دلیل است که عملکرد کادر آزمایشگر در این بخش بسیار سخت و حساس است.
وظیفه پاتولوژیست چیست؟
پاتولوژیستها پزشکان متخصص و مجربی هستند که با استفاده از نمونهبرداری (بیوپسی) و آنالیز مایعات بدنی به تشخیص بیماریهای بیولوژیکی میپردازند. این پزشکان معمولا در زمینههای مختلف تخصص میگیرند که از مهمترین وظایف آنها در تمامی تخصصهای Pathobiology میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- تشخیص انواع سرطانها با انجام بیوپسی بافتی
- بررسی و ارائه بهترین روش درمان برای انواع سرطان
- تشخیص دلیل مرگ با انجام کالبدشکافی
- بررسی و تشخیص بیماریهای ارثی و مادرزادی
- حضور در بخشهای آسیبشناسی تشریحی، بیوشیمی، سیتولوژی، بانک خون و میکروبیولوژی
- تشخیص انواع آلرژی و بیماریهای عفونی
- شناخت و بررسی دلیل انواع بیماریهای مزمن
پاتوبیولوژی چه کاربردی دارد؟
آزمایشگاه پاتوبیولوژی را میتوان براساس عملکرد به دو بخش تشریحی و بالینی دستهبندی نمود.
- پاتولوژی تشریحی:
- بافتشناسی (نمونهبرداری از بافتها و اندامهای بدن برای بررسی ارتباط میان بافت و سلول)
- سیتولوژی (نمونهبرداری از مایعات بدن برای بررسی عملکرد و ظاهر سلولها)
- آسیبشناسی قانونی (کالبدشکافی به منظور تشخیص علت مرگ)
- پاتولوژی بالینی:
- بیوشیمی (ارزیابی میزان ویتامینها، سموم، تریگلیسیرید، پروتئینها و …)
- هورمونشناسی (ارزیابی میزان هورمونها و اختلالات هورمونی در بدن)
- میکروبیولوژی (بررسی وجود میکروب، ویروس، باکتری، انگل و قارچ )
- هماتولوژی (شمارش سلولهای خونی)
- ایمونولوژی (بررسی دلایل نقص سیستم ایمنی بدن)
- آسیبشناسی مولکولی (ارزیابی تغییرات مولکولی در بدن)
اهمیت بخش آسیبشناسی بیولوژیکی
با توجه به حساسیت بالای بخش پاتوبیولوژی میتوان گفت که این بخش جامعترین بخش آزمایشگاهی شناخته میشود. بنابراین عملکرد کادر آزمایشگاه و همچنین تجهیزات مورد استفاده در این بخش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آزمایشگاه ثمره یکی از کاملترین آزمایشگاههای پاتوبیولوژی میباشد که علاوه بر کادر متخصص از تجهیزات بهروز و پیشرفته در این بخش استفاده نموده است. از طرفی کادر بخش پاتوبیولوژی آزمایشگاه با توجه به تمامی بخشهای تخصصی در حوزه آسیبشناسی بیولوژیکی به انجام آزمایش روی بافتها، مایعات بدن و اندامها میپردازند. به همین دلیل احتمال خطا در نتایج آزمایشهای Pathobiology در این آزمایشگاه تقریبا ناممکن است.