پا درد می تواند نشان دهنده این باشد که فقط به کمی استراحت نیاز دارید و یا اینکه مشکل جدی به وجود آمده است. مشکل ایجاد شده در پا ممکن است از بخش دیگری از بدن مثل ستوان فقرات به پا منتقل شده باشد ولی در بیشتر موارد، دردی که در پا حس می شود به دلیل آسیب دیدگی مفاصل، استخوان ها و عضلات پاست. در این مطلب درباره علت های اصلی پا درد و روش درمان خانگی و دارویی درد پا بخوانید.
آیا پادرتان جدی است و حتما باید به پزشک مراجعه کنید ؟ مسئله ای که در پا درد باید به آن توجه داشته باشید این است که این درد از کجا ناشی می شود و به چه دلیلی رخ داده است. مثلا اگر ساعت ها رانندگی کرده اید و یا بعد از مسافرت طولانی از هواپیما، اتوبوس یا حتی ماشین شخصی تان پیاده شده اید و پا درد شدیدی را حس می کنید، باید پزشک را خبر کنید زیرا ممکن است دچار گرفتگی عضلات شده باشید ولی اگر درد خفیفی باشد، نیازی به مداخله پزشکی نیست.
همچنین اگر فعالیت های سنگین ندارید و از پایتان زیاد کار نمی کشید ولی بیشتر از سه روز است که درد تسکین نیافته است، مراجعه به پزشک ضروریست.
پادرد بسته به عارضه، اختلال یا بیماری می تواند علائم دیگری را هم به همراه داشته باشد. اگر همراه با پادرد تب هم دارید، احتمالا پا دچار عفونت و التهاب است. اگر در حین راه رفتن با سفتی، خشکی و کاهش دامنه حرکتی پا مواجه می شوید، ممکن است دچار آرتریت یا التهاب مفصل شده باشید.
پا درد گاهی اوقات با علائمی مثل خستگی مزمن، برآمدگی پوستی، تب، درد مفصل و گشاد شدن رگ ها همراه است و در بعضی موارد علائم شدید تری هم دارد که در صورت مواجه شدن با این علائم، لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم شدید درد پا عبارتند از :
درد در هر قسمتی از پا نشانه دهنده مشکلات مختلفی است. ممکن است استخوان، عضلات، پاشنه، زانو یا کف پا درد کند که در ادامه علت درد در قسمت های مختلف پا را توضیح داده ایم :
کشیدگی ماهیچه یا عضلات پا، از علل اصلی درد پاست. زمانی که فیبرهای عضلات پا بیش از حد کشیده شوند، دچار پارگی می شوند و درد در ناحیه حس می شود.
عوامل زیادی باعث کشیدگی عضلات پا می شوند؛ به عنوان مثال ورزشکارانی که قبل از شروع به تمرین به خوبی گرم نمی کنند و بعد از تمام شدن فعالیت نیز به خوبی سرد نمی کنند، دچار این مشکل می شوند.
دلیل دیگر احساس درد در ماهیچه ران پا، انقباض عضلات است که معمولا به دلیل سطح کم مواد معدنی مانند سدیم، منیزیم، کلسیم و پتاسیم و یا کم آبی بدن، این انقباض های غیرارادی در عضلات رخ می دهند. همچنین زمان هایی که در طول روز فعالیت زیادی داشته اید و مدام سرپا بوده اید، ممکن است حین خواب دچار گرفتگی عضله پا شوید و درد شما را از خواب بیدار کند. این مشکل نیز به دلیل خستگی عضلات پاست.
درمان های خانگی برای کمتر کردن درد عضلات پا، دوش آب گرم و ماساژ است. با انجام حرکات کششی نیز می توان درد عضلات پا را به مرور از بین برد.
اصلی ترین علت درد در استخوان پا، ضربه و شکستگی آن است. وقتی استخوان پا در اثر افتادن، وارد شدن ضربه یا تصادف آسیب ببیند، یا دچار ترک خوردگی و شکستگی می شود یا دررفتگی.
برای درمان هر سه عارضه شکستگی، ترک خوردگی و در رفتگی پا از ناحیه های مختلف مثل زانو یا مچ، نیاز به مراجعه به پزشک و انجام عکس برداری های دقیق است و در مواردی ممکن است جراحی انجام شود.
کمبود بعضی مواد معدنی مثل کلسیم و ویتامین D هم باعث استخوان دردپا می شود و با پیشرفت عارضه امکان ابتلا به پوکی یا نرمی استخوان وجود دارد.
درد در قسمت پایینی پشت پا می تواند به دلیل بیماری سیاتیک باشد. نحوه انتشار درد در این بیماری بستگی دارد که کدام ریشه عصب درگیر شده باشد و ممکن است این درد در مچ، ساق یا ران پا هم حس شود.
ملتهب شدن کف پا می تواند باعث ایجاد درد در پاشنه شود. استخوانی در پاشنه پا وجود دارد که آن را به انگشتان پا وصل می کند و زمانی که این استخوان تحریک و ملتهب شود، درد حس می شود.
درد پاشنه پا معمولا صبح ها پس از بیدار شدن شدید تر است و اگر این درد را زیاد تجربه می کنید، اول از همه یک کفش سالم و مناسب تهیه کنید. سپس برای تسکین درد روزی دو بار و هر بار 10 تا 15 دقیقه کمپرس یخ را بر روی پاشنه پا بگذارید. اگر این راهکار خانگی و مصرف داروهای تسکین درد موثر نبودند، باید به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. پزشک با انجام آزمایش های مختلف مانند تصویربرداری اشعه ایکس و … علت اصلی درد را تشخیص می دهد.
انحنای زیاد رویه پا یا کجی پا را به عنوان قوس کف پا می شناسیم که یک نوع ناهنجاری پا محسوب می شود. قوس زیاد کف پا، درد پا را به همراه دارد زیرا در این عارضه، فضای زیادی در زیر پا ایجاد می شود و باعث می شود که انگشتان و پاشنه پا به داخل کشیده شوند.
در عارضه قوس کف پا، هنگام ایستادن یا راه رفتن فشار زیادی روی مچ و توپی پا حس می شود. این مشکل ممکن است به مرور کمتر شود و یا تغییر نکند و با گذشت زمان که مفاصل سفت می شوند، شیب پاشنه پا ثابت باقی بماند. درمان قوس زیاد کف پا با تزریق مخلوطی از استروئید و بی حس کننده موضعی انجام می شود.
در مقابل قوس زیاد کف پا، صافی کف پا را داریم که این عارضه هم باعث درد پا در زمان های ایستادن یا راه رفتن می شود. صافی پا را می توان با پوشیدن کفش های مناسب و یا استفاده از طبی کفش، بریس و یا روش های فیزیوتراپی درمان کرد ولی در موارد نادر شاید نیاز به جراحی باشد.
از انواع شایع آرتریت، نقرس است که می تواند باعث درد انگشتان پا شود. کریستال هایی که در مفاصل انگشت پا جمع می شوند، به دلیل بیماری نقرس دچار تورم شدید می گردند که درد انگشتان پا را در پی دارد. برای درمان نقرس، استفاده از کمپرس آب یخ، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، پردنیزون، کلشی سین یا آلوپورینول و پرهیز از خوردن برخی مواد غذایی می تواند کمک کننده باشد.
به برآمدگی استخوانی در امتداد لبه پا و در کنار شست پا، بونیون گفته می شود. این عارضه با ناهماهنگی مفصل انگشت اول همراه است و اگر مبتلا به بونیون هستید، نباید کفش نامناسب بپوشید.
بونیون در افراد سن بالا بیشتر دیده می شود و افرادی که انگشت چکشی دارند در معرض ابتلا به این عارضه هستند. توصیه می شود برای دچار نشدن به مشکل بونیون پا، کفش های راحتی و مناسب بپوشید.
زمانی که انگشت دوم، سوم و یا چهارم در مفصل میانی خم شود، ظاهری چکشی مانند در انگشت ایجاد می شود که این عارضه عمدتا به دلیل عدم تعادل عضلانی، رخ می دهد. برای جلوگیری از چکشی نشدن انگشت ها، پوشیدن کفش های مناسب و پنجه پهن توصیه می شود. همچنین ممکن است فیزیوتراپیست انجام تمرینات کشش عضلات انگشتان را به شما توصیه کند.
فرو رفتن ناخن در انگشت پا، عارضه ای بسیار شایعی است و زمانی رخ می دهد که ناخن در گوشت رشد کند. ناخن فرو رونده در گوشت پا دردناک است و باعث عفونت هم می شود. برای درمان خانگی این عارضه می توانید از آب گرم کمک بگیرید ولی در صورت عدم بهبود، مراجعه به پزشک توصیه می شود.
گاهی با ضربه به انگشتان پا یا برخورد انگشت با جسمی سخت، انگشت دچار شکستگی و پیچ خوردگی می شود. طی این ضربه، اگر شکستگی در انگشت رخ دهد ولی درمان نشود، ممکن است توان راه رفتن و دویدن نداشته باشید و درمان نادرست انگشت شکسته نیز درد زیادی را به شما وارد می کند.
علائمی مثل درد ضربان دار در انگشت، ناتوانی در حرکت دادن انگشت و توان نداشتن برای راه رفتن از علائم و نشانه های شکستگی انگشت هستند ولی ممکن دچار ترک خوردگی استخوان انگشت شده باشید.
برای درمان شکستگی و ترک خوردگی انگشت پا در مرحله اول نیاز به عکس برداری است و برای کم کردن درد نیز معمولا پزشک توصیه می کند که روی انگشت یخ بگذارید یا مسکن هایی مثل استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن مصرف کنید.
به سفتی شست پا، هالوکس ریجیدوس گفته می شود که مفصل قسمت ابتدایی انگشت شست را درگیر می کند. این مفصل نقش زیادی در پا دارد و با هر بار قدم زدن و خم شدن اگر دچار خشکی شده باشد، درد زیادی در پا حس می شود.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی باعث ایجاد درد و ناراحتی در هر ناحیه از بدن می شوند؛ به طور مثال اگر کلسیم و ویتامین D در بدن کافی نباشد، پوکی استخوان رخ می دهد که استخوان درد شدیدی حس می شود.
یا اگر میزان پتاسیم در بدن کاهش پیدا کند، اعصاب و عضلات هماهنگی نخواهند داشت و پا دچار ضعف می شود.
ویتامین B12 نیز از جمله ویتامین های ضروری بدن است و کمبود آن باعث مشکلاتی مثل ضعف، بی حسی و خستگی در پاها می شود.
با آلودگی اطراف رحم ممکن است رحم عفونت کند و بعضی از خانم ها به خصوص خانم هایی که به تازگی زایمان کرده اند، دچار این مشکل می شوند. در عفونت رحم، قسمت انتهایی شکم درد می گیرد و این درد به لگن هم منتقل می شود. همراه با درد لگن، علائمی مثل رنگ پریدگی، لرز و سردرد هم دیده می شود
اگر باردار هستید، ممکن است درد در پاهایتان را حس کنید که شایع است. علت اصلی پا درد در دوران بارداری، تغییرات هورمونی و افزایش وزن است و می توان با انجام یکسری ورزش های مناسب بارداری و دوش آب گرم، این عارضه را برطرف کرد.
اما اگر درد پا مداوم و شدید باشد، برای تشخیص علت آن و سپس درمان باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. همچنین شاید نیاز به درمان های فیزیوتراپی باشد که در این صورت پزشک شما را به فیزیوتراپیست ارجاع میدهد.
تجمعات ضخیم پوستی که بر روی یک نقطه از پا ایجاد می شود، میخچه نام دارد و با تحریک و فشار آن، انگشت پا درد می گیرد. دلیل اصلی میخچه پا، پوشیدن کفش های تنگ است و تنها راه پیشگیری از این عارضه نیز، استفاده از کفش های مناسب تر است.
5 استخوان متاتارس در پا وجود دارد و هر کدام از آنها که دچار شکستگی شوند، علائم و شدت درد متفاوت است. تشخیص شکستگی استخوان متاتارس با معاینات بالینی و انجام رادیوگرافی انجام می گیرد و برای درمان نیز کمپرس یخ، گچ گرفتن و استفاده از داروهای مسکن توصیه می شود.
به آسیب عصبی در پاها نوروپاتی گفته می شود که بیشتر در میان افراد دیابتی شایع است. احساس سوزش یا حالتی شبیه به برق گرفتگی در پاها، از علائم نوروپاتی هستند. برای درمان نوروپاتی و جلوگیری از بیشتر شدن درد، با پزشک خود مشورت کنید.
ارتریت روماتوئید یک نوع بیماری خود ایمنی مزمن است که باعث درد، سفتی و تورم مفاصل بدن می شود. همه افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا هستند، علائمی مثل درد پا و مچ پا را دارند ولی این بیماری می تواند پاشنه پا، بالای پا و انگشتان پا را هم درگیر کند.
استراحت دادن به پاها، قرار دادن کمپرس یخ بر روی پا، مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و … می توانند به کاهش درد ارتریت روماتوئید کمک کنند. همچنین پوشیدن کفش مناسب نیز می تواند فشار وارده به استخوان پا را کاهش دهد.
استئوآرتریت زمانی رخ می دهد که غضروف محافظ مفاصل فرسوده شود که در میان افراد مسن بیشتر دیده می شود.
آشیل بزرگ ترین تاندون بدن است که در امتداد پشت ساق قرار دارد و عضلات پا را به پاشنه پا وصل می کند. تاندونیت، به هر نوع مشکلی در تاندون گفته می شود و تاندونیت آشیل در واقع همان ناراحتی و درد تاندون آشیل است.
آشیل، نیرو را از عضلات ساق پا به زمین منتقل می کند و در کنترل موقعیت مچ هنگام برخورد پا به زمین نقش دارد. زمانی که فشار وارده به آشیل بیشتر از توان آن باشد، ممکن است تاندونیت آشیل رخ دهد و درد آن غالباً با فیزیوتراپی درمان میشود.
فاکتورهایی همچون تغییر در یک تمرین معمول یا فعالیت ورزشی، چاقی، استفاده از کفش نامناست، ضعیف بودن عضلات ساق پا و ساختار غیرعادی پا، ابتلا به عارضه تاندونیت آشیل را تشدید می کنند.
آسیب به پا ممکن است باعث خونریزی در درون بافت ها و مفاصل شود که با افزایش فشار ناشی از خونریزی به درون بافت ها و مفاصل، تورمی ایجاد می شود که درد زیادی دارد.
سندرم کمپارتمان به تورم شدید در بخش هایی از پا که حاوی عضلات هستند، گفته می شود و این سندرم باعث می شود که قلب توانایی حرکت دادن خون در عضلات پا را نداشته باشد و فرد دچار درد، بی حسی و ناتوانی در حرکت دادن پا شود.
بیماری عروق محیطی عبارت از کاهش میزان خون وارد شده به پاها از طریق سرخرگ ها که دلیل اصلی این موضوع، تنگ شدن رگ های خونی می باشد. در این بیماری، در هنگام فعالیت درد در پا حس می شود زیرا برای انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن نیاز به اکسیژن بیشتری برای عضلات است.
در بیماری عروق محیطی معمولا هر دو پا درگیر می شوند ولی ممکن است شدت درد در یک پا نسبت به پای دیگر متفاوت باشد.
لخته شدن خون نیز عاملی برای درد پاست. در این وضعیت علاوه بر اینکه درد زیادی در پا حس می شود، دچار رنگ پریدگی و سردی نیز می شود زیرا لخته ایجاد شده، جریان خون را در یکی از سرخرگ های ورودی به پا مسدود کرده و نبود خون موجبات بی رنگی پا را فراهم می کند.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان پا درد بستگی به دلایل ایجاد درد و شدت آن دارد. اگر توانایی ایستادن روی پای خود را ندارید و نمی توانید پاها یا انگشتان پای خود را تکان دهید و یا اینکه بیشتر از یک هفته به طور مداوم پادردتان ادامه دار است، در این موارد معقول است که به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده علائمی مثل ضعف عضله، تغییر در عملکرد روده یا مثانه، تب، رنگ پریدگی، تغییر شکل پا، ورم و … نیاز به مراجعه به پزشک است.
پس از مراجعه به پزشک، از شما درباره پا دردتان سوالاتی پرسیده می شود و سپس پاها معاینه می شوند تا محل دقیق درد پا مشخص شود. پزشک میزان نبض، اِدِم، تورم و سایر علائم پا را بررسی می کند تا تغییرات دمایی آن را تشخیص دهد.
اگر علت اصلی پا درد، وارد شدن آسیب به پا باشد، شاید نیاز به انجام آزمایش هایی مثل اولتراسوند، پرتونگاری (اشعه ایکس)، سی تی اسکن، ام آرآی و اسکن استخوان باشد تا میزان آسیب وارده به دقت ارزیابی شود.
روش درمان پا درد با توجه به علت آن مشخص می شود و می تواند شامل استراحت چند روزه، کمپرس یخ، بستن باند کشی، استفاده از اسپلینت یا آتل، استفاده از چوب زیر بغل و یا مصرف داروهایی همچون مسکنهای غیراستروئیدی ضد التهاب باشد. همچنین در صورت لزوم و به تشخیص پزشک شاید عمل جراحی لازم باشد.
پادردی که علت نگران کننده ای نداشته باشد، عموما با استراحت کافی و کمپرس سرد یا گرم و یا ماساژ دادن بهبود می یابد همچنین انجام حرکات کششی ملایم می تواند در درمان پا درد های جزئی بسیار کمک کننده باشد.
داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs) مثل آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسین در تسکین درد پا موثر هستند. این داروها را می توانید بدون تجویز پزشک از داروخانه تهیه کنید
استروئید، ورم و التهاب عصب را کم می کند و این دارو را می توانید طی یک بازه زمانی 5 روزه مصرف کنید یا اینکه به محل درد تزریق نمایید.
فیزیوتراپی در رفع دردهای عضلانی پا نقش مثبتی دارد و متخصص فیزیوتراپی به شما آموزش می دهد که برای تقویت و جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد پاهای خود، چگونه درست راه بروید و نحوه صحیح بلند کردن اشیاء به چه صورت است. ماساژ، اولتراسوند، دیاترمی، گرما و تراکشن (کشش) نیز از روش های درمانی فیزیوتراپی هستند.
اگر وضعیت پاهای شما به صورتی باشد که با درمان خانگی، دارویی و فیزیوتراپی رفع درد نشود، پزشک شما را به یک متخصص ارجاع می دهد تا با انجام آزمایش های تصویر برداری مانند ام ار ای یا سی تی اسکن، علت اصلی پا درد مشخص شود.
اگر آزمایش ها مشکلی را نشان دهند که نیاز به عمل جراحی باشد، پزشک جراحی را برای شما تجویز می کند.
جهت مشاوره,هماهنگی و رزرو وقت می توانید از طریق سایت زیر اقدام نمایید
و یا با شماره تلفن های درج شده تماس حاصل فرمایید.
26471830-26471272
شماره واتساپ
09129001037
تا به اینجای این مطلب علت های اصلی و شایع پا درد را به همراه روش های درمانی آنها، توضیح دادیم. در ادامه به تعدادی از سوالات پر تکرار شما پاسخ می دهیم :