احتمالا شما هم تجربه گوش درد را داشته اید، دردی ناخوشایند و آزار دهنده که یک یا هر دو گوش را درگیر می کند. گوش درد ممکن است با علائمی همچون سرگیجه، عدم تعادل، سردرد و تب همراه باشد و شما همیشه درد آن را حس کنید و یا موقتی باشد. گوش درد در میان کودکان شایع تر است اما ما بزرگتر ها هم بنا به دلایلی دچار گوش درد می شویم. درباره اینکه علت اصلی گوش درد چیست و آیا گوش دردتان جای نگرانی دارد یا خیر، در ادامه این مطلب توضیحاتی ارائه می کنیم. همچنین چند روش خانگی برای درمان گوش درد را در انتهای مطلب شرح داده ایم.
هر گوش دردی خطرناک نیست ولی ممکن است نشان دهنده هشداری برای سلامت گوش های شما باشد. اگر گوش دردتان ناگهانی است و به یکباره رخ می دهد، اگر چندین روز است که درد گوش هایتان آرام نگرفته است و اگر علائمی مثل تب، سرگیجه، سردرد و چرک گوش دارید، این نشانه ها را باید جدی بگیرید و هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
گوش درد می تواند ناشی از عفونت باشد و یا اینکه صدمه ای به گوش وارد شده است. علائم این عارضه عمدتا شامل موارد زیر هستند :
درد می تواند بخش های متفاوتی از گوش را درگیر کند و درجه درد متفاوت باشد. احساس درد در اطراف گوش، لاله گوش، بخش داخلی گوش و … دلایل متفاوتی دارد و شاید آسیب جدی به گوش وارد شده باشد. بنابراین نباید به سادگی از کنار گوش درد گذشت و حتما باید برای تشخیص علت اصلی درد و درمان، به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، گوش درد می تواند علت های مختلف داشته باشد و همه ناراحتی ها و دردهایی که در گوش احساس می شوند، علت مشابه ندارند. در ادامه علت های اصلی درد گوش را شرح می دهیم :
وجود جرم زیاد در گوش باعث احساس درد در این عضو از سر می شود. البته میزان متعادلی از جرم گوش لازم است تا از مجرای گوش در مقابل نفوذ آب و باکتری های عفونت زا مراقبت کند اما اگر میزان آن بیش از اندازه شود، علاوه بر اینکه کانال گوش را مسدود می کند و باعث کم شنوایی می شود، موجبات درد در گوش را هم فراهم می سازد.
عدم رعایت مسائل بهداشتی و قرار گرفتن در محیط های آلوده باعث جرم زیاد گوش می شوند ولی می توان با شستشوی اصولی گوش، این مشکل را رفع کرد.
اگر کانال گوش دچار التهاب شود، خارش و سوزش را در یک یا هر دو گوش هایتان احساس می کنید و ممکن است مایعی متمایل به رنگ زرد نیز از کانال گوشتان خارج شود. در این عارضه دچار التهاب کانال گوش شده اید و نیاز به درمان دارید.
بعضی از افراد با استفاده از اجسامی مثل کلید، انتهای خودکار یا مداد، جرم های گوش خود را تخلیه می کنند که اینکار آسیب زیادی به گوش وارد می کند و ممکن است باعث پاره شدن پرده گوش نیز شود.
همچنین اگر ضربه شدیدی به گوش وارد شود، احساس درد زیادی را در گوش خود متوجه می شوید که با سوزش و تیرکشیدن همراه است. ضربه ممکن است در اثر سیلی، تصادف، برخورد با جسمی سخت مثل دیوار و … باشد. این ضربه در طولانی مدت امکان دارد باعث کاهش شنوایی هم شود.
ممکن است شما در خواب باشید و حشراتی مثل مورچه وارد گوشتان شده باشند و ناگهان احساس وزوز گوش کنید. برای خارج کردن حشره از گوش نیاز به انداختن نور داخل گوش است و فقط و فقط باید از پزشک کمک بگیرید.
گوش درد همراه با ترشح مایع نشان از عفونت گوش دارد. در این عارضه، درد گوش خفیف است و احساس کیپی یا پری گوش دست می دهد.
با عفونت گوش خارجی درد زیادی در لاله گوش حس می شود و علائمی مثل احساس کیپی گوش، خارش و درد قابل توجه در هنگام دست زدن به لاله گوش دارد.
در عارضه درماتیت گوش، پوست گوش دچار خارش و تورم می شود و در اثر خارش زیاد، پوسته پوسته می شود. این عارضه ممکن است به دلیل آلرژی به یک ماده غذایی باشد یا یک مشکل اساسی پوستی وجود داشته باشد.
به تجمع مایع آندولنف در گوش داخلی بیماری منیرر گفته می شود. علت اصلی تجمع مایعات داخل گوش با معاینه پزشک مشخص می شود و افرادی که دچار این بیماری می شوند، از مشکلاتی مثل درد زیاد، سرگیجه، وزوز گوش و کاهش شنوایی رنج می برند.
در عفونت لاله گوش، فرد دچار درد گوش، تورم و قرمزی پوست گوش می شود و حتی ممکن است تب را نیز تجربه کند.
عفونت لاله گوش اگر درمان نشود، می تواند باعث تغییر شکل گوش شود که به آن گوش گل کلم گفته می شود زیرا طی عفونت، خون رسانی به غضروف متوقف می شود و در نتیجه عدم خون رسانی باعث از بین رفتن آن خواهد شد.
افرادی که دچار بیماری خود ایمنی هستند، بیشتر در معرض عفونت لاله گوش می باشند و همچنین ضربه به لاله گوش، مثل سوراخ کردن بخش فوقانی گوش، سوختگی یا ضربه به آن، احتمال ابتلاء به عفونت را تشدید می کند.
در موارد نادر، علت اصلی گوش درد می تواند وجود تومور سرطانی یا غیر سرطانی در سر و گردن یا گوش باشد. به عنوان مثال از علائم سرطان حلق شامل کاهش شنوایی، وزوز، کیپی و عفونت گوش است.
دو تومور شناخته شده در گوش هم شامل کلستاتوما و آکوستیک نوروما هستند. کلستاتوما یک تومور خوش خیم داخلی است که گوش میانی را درگیر می کند ولی آکوستیک نوروما در عصب تعادل رشد می کند و تومور گوش داخلی است.
به عفونت یا التهاب سینوس ها، سینوزیت گفته می شود. در این بیماری، فضاهای توخالی در پشت بینی، بین چشم، درون استخوان گونه و پایین پیشانی وجود دارند که علائم مختلفی به شرح زیر را نشان می دهد :
آلرژی یا حساسیت به مواد غذایی، دارویی، گرد و خاک، حیوانات و … می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در گوش، بینی و گلوی شما شود. آلرژی علائمی همچون سرفه، آبریزش بینی، عطسه، سنگینی گوش، سردرد و تنگی نفس دارد و شما برای درمان این عارضه باید توسط پزشک معاینه شوید.
درد ریشه دندان، پوسیدگی و آبسه دندان می تواند دلیلی بر گوش درد نیز باشد. این نوع درد که از دندان به گوش منتقل می شود، عموما با خوردن مواد غذایی خیلی گرم یا خیلی سرد شدید تر می شود و برای درمان راهی نیست جز اینکه دندان هایتان را درمان کنید.
التهاب شریان کاروتید می تواند باعث احساس درد در کانال گوش یا گوش خارجی شود ضمن اینکه علائمی مثل درد در قسمت پیشانی سرد و تب را هم به همراه دارد.
استخوان ماستوئید یک استخوان اسفنجی و پر از هواست که بخشی از جمجمه را تشکیل می دهد. اگر برای درمان عفونت گوش میانی خود به موقع اقدام نکنید، عفونت به استخوان ماستوئید می رسد و دچار درد شدید در پشت گوش می شوید.
التهاب استخوان ماستوئید اگر درمان نشود مشکلات بزرگی مثل مننژیت، کاهش شنوایی، آبسه مغز و فلج عصب صورت را نیز به همراه دارد.
عفونت گلو ممکن است در نتیجه آلرژی، آلودگی یا بیماری باشد که در صورت پیشرفت و عدم درمان، این عفونت به گوش هم می رسد و درد گوش را حس می کنید.
اوریون بیماری ویروسی واگیر داری است که توسط ویروس اوریون ایجاد می شود. به این بیماری پارامیکسوویروس نیز گفته می شود که غده بناگوشی را درگیر می کند. غده اصلی بزاق در جلو و زیر گوش ها قرار دارد و در صورت التهاب و تورم آن، یک یا هر دو گوش دچار درد می شوند و سایر علائم مثل تب، سر درد، خستگی و بیحالی، از دست دادن اشتها و درد عضلانی در فرد بیمار مشاهده خواهد شد. اوریون در وضعیت پیشرفته تر ممکن است باعث کاهش شنوایی یا حتی از دست دادن دائمی شنوایی نیز شود.
به التهاب غشاء پوشاننده مغز و نخاع، مننژیت گفته می شود. علت اصلی این بیماری عمدتا به دلیل عفونت های ویروسی و باکتریایی است ولی گاهی میکروب ها، قارچ ها و انگل های خاص یا حتی بیماری هایی مثل لوپوس، جراحی مغز یا سرطان می توانند باعث مننژیت شوند.
برای درمان مننژیت که عوارضی مثل تب ناگهانی، حساسیت به نور، گوش درد، سردرد، مشکل تمرکز و … دارد، ابتدا باید علت دقیق آن تشخیص داده شود تا روش درمانی مناسب به کارگرفته شود.
خود درمانی مننژیت می تواند بسیار خطرناک باشد و موجبات بیماری های بزرگ تر را فراهم کند، پس در صورت مشاهده علائم آن حتما به متخصص مراجعه کنید.
بعضی مواقع التهاب گلو ناشی از التهاب لوزه هاست. لوزه ها به شکل بیضی و در قسمت پشت گلو قرار دارند که عفونت های باکتریایی باعث التهاب آنها می شود. این بیماری مخصوصا در کودکان شایع است و مشکلاتی مثل گلو درد، ورم غدد گردن، تب، بوی بد دهان و احساس درد در گوش را به همراه دارد.
شیپور استاش یک لوله باریک است که در قسمت فوقانی گلو قرار دارد و به گوش میانی متصل است. وظیفه تنظیم و کنترل فشار هوای پشت پرده گوش و تخلیه مایعات اضافی از گوش به عهده شیپور استاش است و اگر این لوله مسدود شود، علائمی مثل درد، وزوز گوش، سرگیجه، کاهش شنوایی و … دیده می شود.
اگر سرما خورده اید و گوش درد دارید، به احتمال بالای 90 درصد دلیل اصلی گوش دردتان، سرماخوردگی است. طی سرماخوردگی ممکن است گوش هایتان کیپ شوند و صداهای آرام را به خوبی نشنوید.
عفونت گوش ناشی از سرماخوردگی اگر شدید باشد، نیاز به مداخله پزشکی است ولی در بیشتر موارد با اتمام دوره بیماری، گوش درد نیز خوب می شود.
پارگی پرده گوش عمدتا به دلیل وارد شدن ضربه به آن است و دارای عوارضی مثل درد شدید، کیب شدن گوش، کاهش شنوایی، سرگیجه و … است. پارگی گوش در بیشتر موارد خود به خود درمان می شود اما با این حال توصیه می شود با مراجعه به متخصص گوش، حلق و بینی، برای درمان جدی تر اقدام کنید.
گوش درد ممکن است ناشی از تغییرات شدیدی باشد که در اثر فشار جوی ایجاد می شود که اصطلاحا به آن باروترما گفته می شود.
ممکن است در اثر وارد شدن آب به کانال گوش، گوش خارجی دچار عفونت شود و بعد از شنا کردن درد در گوش هایتان را حس کنید. به دنبال خارج نشدن آب داخل گوش، زمینه رشد میکروب فراهم می شود که عوارضی همچون تورم، قرمزی، خارش، بروز سوراخ چرکی و … را در پی دارد.
با روش های زیادی می توان گوش درد را درمان کرد ولی پیش از درمان ابتدا باید علت درد تشخیص داده شود. بعضی از روش های درمانی خانگی هستند که در ادامه رایج ترین و موثر ترین آنها را شرح می دهیم ولی پیش از هر چیزی توصیه می کنیم اگر گوش دردتان شدید است و چند روزی است که آرامش را از شما گرفته است، به پزشک متخصص مراجعه کنید مخصوصا اگر علائمی همچون تورم، تب، تشنج، سردرد، از دستدادن تعادل، خروج چرک و خون از گوش و … را می بینید.
روش سنتی و موثر در درمان گوش درد، استفاده از سیر است. سیر به دلیل خاصیت آنتی بیوتیکی که دارد به سرعت می تواند عفونت گوش را کم کند و درد آن را به مراتب کاهش دهد.
برای بهره مندی از این روش درمانی، چند حبه سیر را له کنید و با کمی روغن کنجد تفت دهید. بعد از چند دقیقه حرارت دادن، گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شود. سپس آن را از صافی رد کنید و به میزان 2 تا 3 قطره داخل گوش بریزید.
شاید برایتان عجیب باشد اما نمک هم تاثیر خیلی زیادی در درمان گوش درد دارد. برای درمان با این روش، حدود 4 قاشق غذاخوری نمک را حرارت دهید و سپس داخل پارچه ای تمیز بریزید و روی گوش قرار دهید. بعد از 5 دقیقه، اثر آن را در کاهش گوش درد خود حس خواهید کرد.
روغن زیتون پر از خاصیت است و برای تسکین درد گوش هم می تواند موثر باشد. حدود 4 قطره از روغن زیتون ولرم را داخل گوشتان بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا درد کمتر شود.
در دسترس ترین روش برای کم کردن درد گوش، استفاده از کمپرس سرد یا گرم است. برای اینکار می توانید حوله را گرم کنید و روی گوشتان بگذارید یا داخل کیسه پلاستیکی آب گرم بریزید و روی گوشتان قرار دهید.
ماساژ در تسکین درد ناشی از عفونت گوش موثر است. شما می توانید ناحیه های حساس و ماهیچه های اطراف گوش را ماساژ دهید و بهتر است دستان خود را به کمی روغن کنجد یا زیتون آغشته کنید تا تاثیر گذاری بهتری داشته باشد.
پیاز هم مثل سیر خاصیت عفونت زدایی دارد و به کاهش درد کمک می کند. برای کم کردن درد گوش با پیاز، به مدت یک یا دو دقیقه آن را در مایکروویو گرم کنید و به گوش خود بمالید. سپس یک ربع دراز بکشید تا اثر خودش را بگذارد.
مکیدن به کاهش فشار در شیپور استاش کمک می کند و درد را تا حدودی تسکین می دهد. مکیدن آب نبات در بزرگسالان و کودکان و مکیدن شیر مادر برای نوازدان، درد گوش را می تواند کمتر کند.
برای درمان درد گوش معمولا پزشک پس از معاینه کردن و تشخیص عفونت، آنتی بیوتیک تجویز می کند و در مواردی نیاز به شستشوی گوش بیمار است. برای شستشوی گوش نیز لازم است که بیمار چند روز متوالی از قطره گوش استفاده کند.
بهترین قطره های گوش عبارتند از :
قطره کلرامفنیکل (chloramphenicol) :
قطره کلرامفنیکل (chloramphenicol) برای درمان گوش درد در کودک کاربرد دارد. این قطره نوعی آنتی بیوتیک است که جهت درمان عفونت های باکتریایی چشم و گوش استفاده می شود. عوارض زیادی ندارد ولی مصرف آن حتما باید با نسخه پزشک باشد.
قطره گوش بتامتازون (betamethasone) :
از قطره بتامتازون برای تسکین التهاب، سوزش و درد گوش استفاده می شود ولی در صورت سابقه پارگی پرده گوش یا داشتن حساسیت دارویی، قبل از مصرف این قطره با پزشک صحبت کنید.
قطره گوش گلیسیرین فنیکه (glycerin pheniqe) :
قطره گوش فنیکه از جمله قطره های موضعی است که باعث نرم شدن جرم داخلی گوش می شود. ضمن اینکه بر روی انواع باکتری، قارچ و ویروس های داخل گوش اثر کشنده دارد.
از داروهای درمانی برای گوش درد می توان به موارد زیر اشاره کرد :
علائمی مثل درد شدید گوش که به طور ناگهانی متوقف می شود، تب بالای 40 درجه سانتی گراد برای شیرخوار، سرگیجه، سردرد شدید، تورم اطراف گوش، افتادگی عضلات صورت، خون یا چرکی که از گوش تخلیه می شود و … نگران کننده هستند و نیاز است که فوری وقت معاینه از پزشک متخصص بگیرید.
گوش درد می تواند قابل پیشگیری باشد به شرطی که یکسری نکات را رعایت کنید :
گوش درد عارضه شایعی است که کودکان و بزرگسالان را چند بار در سال درگیر می کند. علائم این عارضه شامل کاهش شنوایی، اختلال در خواب، قرمزی گوش، تب و … هستند که در مقاله جزئیات کامل تر آن را شرح دادیم. درد گوش می تواند به دلایل مختلفی همچون عفونت گوش میانی، آسیب به پرده گوش، عفونت گوش خارجی، سرماخوردگی، وجود جرم در گوش و … باشد .
روش های درمانی خانگی که در این مطلب به آنها اشاره شد، روش های قطعی نیستند و صرفا در مواقع اضطراری که دسترسی به پزشک وجود ندارد، می توانند مورد بهره گیری قرار بگیرند و علت اصلی گوش درد فقط باید توسط پزشک تشخیص داده شده و سپس درمان شود.
جهت مشاوره و هماهنگی رزرو وقت می توانید به سایت
مراجعه نمایید و یا با شماره تلفن های درج شده تماس حاصل فرمایید.
26471830-26471272
شماره واتساپ09129001037
درد گوش هنگام خواب عمدتا به دلیل وارد شدن فشار به گوش و تا شدن لاله گوش است ولی اگر چند ساعت بعد از بیدار شدن، درد همچنان ادامه دار بود، شاید گوش عفونت کرده باشد.
زمانی که درد گوش شدید است و در کنار آن علائمی مثل کم شدن شنوایی، تشنج، ناتوانی در حفظ تعادل، سردرد و خستگی دیده می شود، می تواند نگران کننده باشد و برای آنکه خیالتان راحت شود، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
عفونت ها و پوسیدگی های دندان و یا عفونت و بیماری های لثه، گاهی به سمت گوش هم سرایت می کنند و باعث ایجاد درد در گوش می شوند.
اگر احساس کیپی در گوشتان می کنید و صداهای آرام را به سختی می شنوید، شاید گوش هایتان جرم گرفته باشند.
کودک یا نوزادی که گوش درد دارد معمولا دستش را به سمت گوش هایش می برد که می تواند نشانه ای از وجود درد در گوش های او باشد. همچنین ممکن است کودک تب داشته باشد.
کمپرسور گرم، روغن زیتون، سیر و پیاز می توانند روش درمانی خانگی موثری برای تسکین درد گوش باشد.