گوش، بینی و گلو مثل هر قسمت دیگر از بدن می توانند دچار التهاب، عفونت و بیماری های مختلفی شوند، از اختلالات خواب و مشکل در بلعیدن غذا گرفته تا عفونت های چرکی و شدیدی که سلامتی ما را با خطر جدی روبرو می کنند. عفونت گوش، حلق و بینی قطعا فقط توسط پزشک قابل تشخیص و درمان می باشد و درمان خودسرانه و عدم مراجعه به پزشک، ممکن است باعث شدید شدن عفونت و پیشرفت بیماری شود. در این صفحه از آزمایشگاه ثمره می خواهیم عامل اصلی عفونت شدید گوش، حلق و بینی را بررسی کنیم و راه های درمان عفونت را توضیح دهیم. از شما دعوت می کنیم تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
عفونت گوش، حلق و بینی دلایل زیادی دارد که گاهی می تواند خطر جدی داشته باشد. گاهی این عفونت ناشی از سرماخوردگی ساده است که با رفع بیماری، عفونت نیز از بین می رود اما بعضی اوقات ممکن است التهاب لوزه، عفونت سینوس، عفونت گوش و بعضی بیماری ها، باعث عفونت در گوش، حلق و بینی شوند که مراجعه به پزشک و درمان را می طلبد.
عفونت و التهاب گلو در بعضی موارد ناشی از التهاب لوزه هاست. لوزه ها به شکل بیضی در قسمت پشتی گلو قرار دارند و عفونت باکتریایی باعث التهاب لوزه می شود. این نوع عفونت در کودکان شایع تر است و ممکن است درد آن به بینی و گلو نیز منتقل شود.
بعضی علائم رایج در التهاب لوزه عبارتند از :
برای درمان عفونت لوزه، اگر بیمار به طور مکرر دچار عفونت باکتریایی می شود، نیاز است که با عمل جراحی لوزه های او خارج شود که این عمل جراحی تونسیلِکتومی نام دارد. اگر همراه با التهاب لوزه ها علائم دیگری مثل گلو درد شدید دیده شود، جراحی واجب می شود و اگر لوزه ها خارج نشود، مشکلات شدیدتری را در پی خواهند داشت.
عفونت گوش، حلق و بینی می تواند ناشی از عفونت گوش هم باشد که عفونت از گوش، به گلو و بینی انتقال یافته است. عفونت گوش به دلایل متفاوتی رخ می دهد و سرماخوردگی یا آنفولانزا از دلایل رایج این عفونت هستند.
برای درمان عفونت گوش لازم است به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه شود مخصوصا اگر علائم زیر مشاهده شد، مشورت با پزشک ضروری است :
گوش درد ممکن است به دلیل آلرژی هم باشد که در این صورت احتمالا دچار گرفتگی گلو هم می شوید. تشخیص اینکه گوش درد ناشی از عفونت است یا آلرژی، بسیار مهم است و پزشک می تواند با ویزیت شما، روش درمانی درستی را انتخاب کند.
عفونت گوش شامل انواع مختلفی است که با توجه به محل و نوع عفونت، روش درمان متفاوت است. شایع ترین انواع آن، عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا (otitis media) و عفونت گوش خارجی یا اوتیت اکسترنا (otitis externa) می باشد.
به عفونت گوش میانی در علم پزشکی اوتیت مدیا گفته می شود که در میان کودکان رایج تر است. عفونت اوتیت مدیا در پی بیماری هایی همچون سرماخوردگی، مشکلات تنفسی، آنفولانزا، عفونت های باکتریایی و … رخ می دهد.
گوش میانی توسط شیپور استاش به مجرای تنفسی فوقانی متصل است و میکروب هایی که در بینی یا سینوس ها رشد می کنند، توسط این مجرا به گوش منتقل می شود و باعث عفونت می گردند.
اوتیت مدیا یا همان عفونت گوش میانی خود شامل چند نوع است :
علائم عفونت گوش خارجی در ابتدای عفونت خفیف هستند اما در صورت عدم درمان، عفونت گسترده می شود و علائمی مثل خارش در مجرای گوش، قرمزی خفیف در گوش، درد خفیف که با کشیدن لاله گوش یا فشار دادن برجستگی کوچک جلوی گوش (زبانه گوش) شدت درد بیشتر می شود، ترشح ماده شفاف و بدون بو و … دیده می شود.
در صورت پیشرفت عفونت گوش خارجی نیز، خارش شدیدتر، افزایش درد، ترشحات زیاد مایع از گوش و همچنین کاهش شنوایی تجربه می شود.
یک عامل اصلی عفونت شدید گوش، حلق و بینی، عفونت های سینوسی است که به سرماخوردگی نیز شباهت بسیاری دارد. عفونت سینوسی باعث بروز علائمی همچون سردرد، سرفه، تب، دندان درد، ترشحات بینی، احساس خفگی و گلو درد، بوی بد دهان و … می شود و راه درمان این عفونت، معمولا مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن میکروب ها و باکتری های عفونت زاست.
در یک نگاه کلی، علائم سینوزیت مزمن عبارتند از :
افراد زیادی از عارضه آلرژی رنج می برند که انواع مختلفی هم دارد. آلرژی ممکن است باعث کیپ شدن بینی شود و در تنفس دچار مشکل شوید. سردرد، تنگی نفس، گرفتگی گلو، گوش درد، عطسه های مداوم و … از دیگر علائم آلرژی هستند.
بیماری آلرژی اگر کنترل و درمان نشود، ممکن است باعث مشکلات طولانی مدت در گوش، حلق و بینی شود. متخصص می تواند آلرژی شما را تشخیص دهد و در صورت لزوم، داروی درمانی تجویز کند .
خواب راحت و آسوده نشان دهنده سلامت شماست و اگر دچار اختلالاتی در خواب می شوید، کیفیت خواب ندارید. آپنه خواب نوعی اختلال است که اگر درمان نشود، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این اختلال زمانی رخ می دهد که هوا به ریه کم می رسد و تنفس در خواب متوقف می شود.
بیخوابی، خفه شدن صدا، ضعف در حافظه، خروپف، سردرد صبحگاهی و … از علائم آپنه خواب هستند و با کمک این علائم می توانید وجود اختلال را تشخیص دهید و برای درمان به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
در موارد پیشرفته، عفونت گوش، حلق و بینی ممکن است ناشی از بیماری سرطان باشد. سرطان گوش خیلی شایع نیست اما تومورها امکان دارد در کانال گوش، گوش داخلی و گوش میانی دیده شوند.
سرطان بینی هم شیوع زیادی ندارد ولی قرار گرفتن دائمی در معرض مواد شیمیایی یا گرد و غبار می تواند باعث سرطان در این عضو از صورت شود. بعضی از انواع سرطان بینی شامل کارسینوم سلول سنگفرشی، ملانوما، سارکوم، پاپیلومای معکوس (تومور خوش خیم) و گرانولومای میانی هستند.
سرطان در ناحیه گلو نیز شامل سرطان های حنجره یا حلق است که مری و دهان را هم تحت تاثیر می گذارند. سیگار کشیدن، از علت های اصلی سرطان حنجره و حلق است.
آب و خوای خشک موجب کم شدن رطوبت دهان و گلو می شود و خارش و خشکی در گلو احساس می شود. این نوع اختلال در ماه های سرد سال تشدید می شود اما برخی عوامل مثل دود سیگار، آلودگی هوا، مواد شیمیایی و تحریک کننده می توانند زمینه ابتلا به این عارضه را فراهم کنند.
برای تشخیص عفونت در گوش، حلق و بینی، آزمون هایی توسط وسایل تخصصی پزشکی انجام می گیرد که چند مورد آنها را در ادامه شرح می دهیم :
آزمون اتوسکوپی پنوماتیک به کمک ابزاری تخصصی به اسم اتوسکوپ پنوماتیک انجام می شود. پزشک با کمک این وسیله، پرده گوش را معاینه می کند و اگر مایعی در پشت پرده گوش تجمع یافته باشد، قابل تشخیص خواهد بود.
در طول آزمون اتوسکوپی پنوماتیک، هوا به آرامی و با فشار کم به پرده گوش وارد می شود و این هوا باعث می شود که پرده کمی حرکت کند و اگر عفونتی وجود داشته باشد، پرده حرکت نمی کند.
با کمک آزمون تمپانومتری، حرکت پرده گوش اندازه گیری می شود. نحوه انجام این آزمایش بدین صورت است که به وسیله یکسری دستگاه، کانال گوش به طور کامل بسته می شود و سپس فشار هوای داخل مجرا افزایش داده می شود. اینکار باعث لرزیدن پرده گوش خواهد شد و دستگاه میزان لرزش را ثبت می کند.
با انجام آزمون آکوستیک رفلکتومتری، میزان برگشت صدا از پرده گوش بررسی می شود تا به طور مستقیم، میزان مایعات موجود در گوش میانی اندازه گیری شود. هر چقدر که فشار مایعات گوش میانی بیشتر باشد، صدای بیشتری منعکس می شود.
در آزمایش تمپانوسنتز، در پرده گوش یک سوراخ به کمک یک لوله کوچک ایجاد می شود و مایعات داخل گوش میانی به بیرون کشیده می شود. بر روی این مایعات از نظر وجود ویروس و باکتری آزمایشاتی انجام می گیرد تا تشخیص عفونت به طور دقیق تر انجام شود. انجام آزمایش تمپانوسنتز در شرایطی می باشد که عفونت گوش با روش های قبلی تشخیص داده نشود.
متخصص گوش، حلق و بینی پس از تشخیص علت عفونت، ممکن است عمل جراحی را توصیه کند که انواع جراحی های گوش، حلق و بینی به شرح زیر هستند :
جراحی آندوسکوپی سینوس برای درمان بیماری های عفونتی و التهابی سینوس مثل سینوزیت یا رشد پولیپ، انجام می شود. در این روش جراحی ابزاری به نام آندوسکوپ درون بینی قرار داده می گیرد تا سینوس ها را ببیند.
پزشک می تواند ابزار های جراحی مثل لیزر را وارد بینی کند و موادی که باعث انسداد سینوس ها شده اند را بردارد. این عمل جراحی ممکن است با بی حسی موضعی یا با بیهوشی عمومی انجام بگیرد.
میرینگوتومی با قرار دادن لوله برای تعادل فشار (PE)برای افرادی که از عفونت مکرر گوش میانی و کاهش شنوایی به دلیل موجود مایع در گوش رنج می برند، استفاده می شود. جراح می تواند لوله هایی را در پرده گوش قرار دهد تا عبور هوا به گوش میانی انجام گیرد.
در واقع عمل جراحی میرینگوتومی به منظور برطرف کردن فشار ناشی از تولید بیش از حد مایع در گوش میانی، انجام می شود و به تخلیه چرک گوش میانی کمک می کند.
ممکن است برای درمان عفونت شدید گلو، نیاز به برش و تشریح گردن باشد. این عمل جراحی عمدتا برای برداشتن غدد لنفاوی انجام می گیرد و به آن جراحی رادیکال نیز گفته می شود.
در جراحی رادیکال نیاز است که بیهوشی عمومی انجام شود و وسعت جراحی بستگی به میزان پخش شدگی غده های سرطان دارد.
تونسیلکتومی عمل جراحی لوزه ها می باشد که تحت بیهوشی انجام می گیرد.
تیمپانوپلاستی نوعی عمل جراحی است که نواقص پرده گوش را اصلاح می کند. تیمپانوپلاستی با بستن منافذ، باعث از بین رفتن عفونت های گوش و کمک به بهبود شنوایی می شود و در درمان بیماری های گوش میانی موثر است.
عفونت شدید گوش، حلق و بینی ممکن است فقط مربوط به بینی، گوش یا حلق باشد اما عفونت به دیگر بخش ها نیز سرایت کند. علائم زیر می توانند نشان از عفونت باشند :
ممکن است طی عفونت گوش، حلق و بینی، کم شنوایی در یک یا هر دو گوش خود را تجربه کنید. صداهای آرام را نشنوید و به اصطلاح دچار سنگینی گوش شده باشید. اگر عفونت درمان نشود ممکن است باعث کم شنوایی دائمی شود البته در بعضی بیماری ها مثل سرماخوردگی، گرفتگی گوش و کم شنوایی رایج است ولی اگر سابقه عفونت گوش دارید، باید زیر نظر پزشک باشید تا بیماری باعث آسیب بیشتر به گوش های شما نشود.
سرگیجه از علائم دیگر عفونت گوش، حلق و بینی است و به این دلیل رخ می دهد که مایع درون گوش که در حفظ تعادل نقش دارد، دچار مشکل شده است. این نوع سرگیجه معمولا وقتی سرتان را به یک طرف راست یا چپ خم می کنید، خود را نشان می دهد یا شب ها وقتی سرتان را چپ و راست می کنید، یک سرگیجه شدید در سر می پیچد طوری که شما را از خواب بیدار می کند.
همراه با سرگیجه احتمالا علائم دیگری مثل حالت تهوع، زنگ زدن و وزوز گوش را نیز دارید. برای پیشگیری از علائم شدیدتر این عارضه و جلوگیری از پیشرفت بیماری حتما نیاز است که از پزشک متخصص وقت بگیرید و درمان را شروع کنید.
سوزش گلو از علائم عفونت گلو و بینی است که باعث مشکل در تنفس و غذا خوردن می شود. اگر عفونت شدید باشد، گلودرد می تواند باعث سوهاضمه شود و شما نتوانید دهان خود را برای جویدن غذا باز کنید، در این شرایط فقط می توانید غذاهای مایع بخورید تا عفونت بهبود یابد.
از علائم نشان دهنده عفونت شدید گوش، حلق و بینی، گوش درد است که می تواند همراه با ترشحات زرد رنگ باشد. گوش درد ممکن است خفیف یا شدید باشد یا اینکه به طور ناگهایی یا همیشگی رخ دهد.
بسیاری از عفونت های گلو، حلق و بینی را می توان با روش ها و داروهای خانگی و با استراحت کافی درمان کرد. شما برای تسکین عفونت گلو، بینی و حلق می توانید کارهای زیر را انجام دهید :
اگر بیشتر از دو هفته علائمی مثل زخم در پشت دهان، وجود خون در بزاق، گلو درد مداوم، درد گوش و ترشحات زیاد بینی را مشاهده کردید، وقت ویزیت از پزشک متخصص بگیرید تا علت این علائم مشخص شود.
اگر سابقه سینوزیت دارید و بیشتر از 10 روز از علائم سینوزیت می گذرد، لازم است به پزشک مراجعه کنید و در صورت مشاهده علائم زیر نیز لازم است فورا از پزشک وقت بگیرید :
در قدم اول، پزشک برای تشخیص عفونت گوش، حلق و بینی، علائمی که بیمار توصیف می کند را بررسی می نماید و در قدم بعدی، پرده گوش، کانال گوش، گلو و مجاری بینی را با اتوسکوپ معاینه می کند. همچنین امکان دارد سمع صداهای ریوی بیمار برای بررسی عفونت مجاری تنفسی فوقانی، انجام شود.
پزشک از شما درباره داروهایی که مصرف می کنید یا قبلا مصرف می کردید نیز سوالاتی می پرسد تا بتواند نظر قطعی بدهد.
جهت هماهنگی و رزرو وقت می توانید به سایت مراجعه نمایید
و یا با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید.
26471830-26471272
شماره واتساپ
09129001037
تا به اینجای مطلب راجع عفونت گوش، حلق و بینی توضیحاتی را ارائه کردیم و در ادامه قصد داریم به برخی سوالات پر تکرار شما پاسخ دهیم :
عوامل مختلفی می توانند باعث عفونت شدید گوش، حلق و بینی شوند که در این مطلب کامل توضیح دادیم.
بله، سینوزیت به طور مستقیم گلو و بینی را درگیر می کند و علائمی مثل تورمی در اطراف چشم و پیشانی، ترشح مایع غلیظ از بینی، گرفتگی گلو و … دارد.
تشخیص عفونت گوش، حلق و بینی فقط باید توسط متخصص انجام شود و درمان خودسرانه ممکن است موجبات تشدید بیماری را فراهم کند.
اگر طبق تشخیص پزشک عفونت گلو شدید نباشد، می توانید با استفاده از روش های درمان خانگی مثل استفاده از چای گیاهی، بخور گیاهی و … عفونت را تسکین دهید.
اگر عفونت شدید گوش، حلق و بینی درمان نشود، شاید مشکلاتی مثل کم شنوایی و آسیب به گوش، کاهش حس بویایی و … را به همراه داشته باشد.
گرفتگی و کیپ شدن بینی، درد در گوش، گرفتگی گلو، مشکل در تنفس و … از علائم شایع عفونت گوش، حلق و بینی هستند.
در موارد نادر علت عفونت در گوش، حلق و بینی وجود تومور در ناحیه های حنجره، گلو، گوش میانی، گوش داخلی و … است.
ممکن است پزشک برای درمان عفونت گوش، حلق و بینی، انجام عمل جراحی را تشخیص دهد مثل تونسیلکتومی که برای عمل جراحی لوزه ها می باشد.
سردرد، تنگی نفس، گرفتگی گلو، گوش درد، عطسه های مداوم و … از علائم آلرژی هستند.