دلایل بسیاری وجود دارند که باعث بروز دست درد می شوند؛ این درد ممکن است از ناحیه زیر بغل، شانه، کتف و گردن گسترش پیدا کند و در آرنج و مچ دست و حتی انگشتان هم حس شود. یا اینکه فقط یکی از دستان راست یا چپ درد کند. درد دست همیشه نشانه ضربه دیدن یا آسیب فیزیکی به آن نمی باشد بلکه امکان دارد خطری سلامتی شما را تهدید کند و علامتی از یک بیماری باشد که حتی تصور هم نمی کنید. در این مطلب می خواهیم بررسی کنیم که علت اصلی دست درد چیست و چگونه می توان انواع دردهای دست را درمان کرد. از شما دعوت می کنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
هر نوع ناراحتی و دردی که در دست حس شود از جمله شانه، آرنج، مچ، بازوها و حتی انگشتان، دست درد است که ممکن است دلایل زیادی داشته باشد.
درد دست معمولا پس از ضربه یا آسیب، تحریک و التهاب پوست، ماهیچه ها، استخوان ها و مفاصل بازو ایجاد می شود و یا آسیب وارد شدن به عروق خونی و اعصاب نیز باعث ایجاد درد در دست می شود. بعضی دست دردهای شایع هم در نتیجه فعالیت های روزمره مثل کار با ابزار، ورزش، تایپ کردن، بلند کردن اجسام سنگین و … رخ می دهند.
درد دست ممکن است ناگهانی باشد و سریع از بین برود یا اینکه ساعت ها این درد ادامه دار باشد. همچنین درد دست می تواند ثابت، متناوب، شدید و خفیف باشد. درد دست امکان دارد با خارش، بی حسی، سوزن سوزن شدن دست و سایر علائم، همراه باشد.
درد مفاصل دست معمولا به دلیل بیماری آرتریت است. آرتریت عبارت است از التهاب یک یا چند مفصل که در هر قسمت از بدن که دارای مفاصل است، می تواند رخ دهد ولی بیشتر در دست ها به خصوص مچ دست این بیماری دیده می شود. بیشتر از 100 نوع آرتریت وجود دارد ولی شایع ترین آن آرتروز و آرتریت روماتوئید هستند. همچنین از انواع شایع ارتریت، استئوآرتریت است که در افراد مسن بیشتر دیده می شود.
استخوان درد شدید دست می تواند به دلیل شکستگی استخوان یا آسیب تروماتیک باشد که نیاز به درمان سریع دارد مخصوصا اگر درد شدید است و دست را به سختی می توان حرکت داد.
برای درمان این نوع دست درد معمولا عکس برداری انجام می شود تا از وجود شکستگی در استخوان های دست مطلع شد.
به دلیل بیماری و یا صدماتی که ممکن است به دست وارد شود، کف دست درد می کند. بیماری هایی مثل سندروم تونل کارپال با فشار به عصب میانی و تاندون های دست، موجب احساس درد در ناحیه کف دست می شوند.
درد ماهیچه دست از شایع ترین دست دردهاست که در نتیجه استفاده بیش از حد از دست ها این درد حس می شود. به عنوان مثال تمرینات ورزشی سنگین، تایپ کردن، بلند کردن اجسام سنگین و … در ایجاد این درد نقش دارند.
گاهی با صدمه و آسیب به دست، درد در دست را حس می کنیم و گاهی این درد ممکن است به دلیل بیماری باشد که در ادامه شایع ترین این عارضه را بررسی می کنیم :
در پدیده رینود، اندام هایی از بدن مثل انگشتان دست، در مقابل سرما واکنش غیرطبیعی و شدیدی از خود نشان می دهند به طوری که رنگ انگشتان به آبی متمایل می شود.
سوزن سوزن شدن دست، احساس ضربان در دست و تورم های دردناک، از علائم سندروم رینود است که برای درمان حتما نیاز به مراجعه به پزشک است. البته در پدیده رینود فقط انگشتان دست درگیر نمی شوند و سایر اندام هایی که ممکن است دچار شوند شامل گوش ها، بینی، نوک سینه ها، زانو و انگشتان می باشند.
پدیده رینود به دلیل واکنش بیش از حد رگ های خونی در اندام ها ایجاد می شود و می تواند نشانه یک بیماری خودایمنی، کم کاری تیروئید یا فیبرومیالژیا نیز باشد.
در مفاصل و غلاف تاندون، مایعی وجود دارد و زمانی که این مایع در کیسه ای جمع شود و به صورت یک برآمدگی خود را نشان دهد، کیست گانگلیون اتفاق می افتد. کیست گانگلیونی اغلب در مچ دست جمع می شود و با روش های خانگی می توان آن را درمان کرد. این نوع درد دست در میان زنان و افرادی با سن بالای 40 سال شیوع بیشتری دارد.
همچنین افرادی که به مچ دستانشان فشار زیادی وارد می کنند، استعداد ابتلا به این نوع دست درد را دارند مثل ورزشکاران بدنسازی و ژیمناست ها.
درمان هایی که برای کیست گانگلیون به کار گرفته می شود شامل انجام فیزیوتراپی، استفاده از اسپیلنت یا همان مچ بند برای بی حرکت کردن مچ دست و مصرف داروهای ضدالتهابی می باشد ولی در موارد جدی تر و به تشخیص پزشک شاید نیاز به تخلیه کیست با استفاده از سوزن و یا جراحی باشد.
بیماری اسکلرودرمی، پوست دست و صورت را درگیر می کند و علائمی مثل متورمی و درد در عضلات و مفاصل دست ممکن است از نشانه های این بیماری باشند.
بیماری اسکلرودرمی در صورت درمان نشدن به سایر قسمت های بدن نیز گسترش می یابد و برای جلوگیری از بیشتر شدن میزان درد، بعضی روش های درمانی خانگی و راهکارهای ورزشی، می توانند موثر باشند اما اگر علت اسکلرودرمی، از ناهنجاری های سیستم ایمنی و مشکل در رگ های خونی باشد، مداخله پزشک ضروری است.
در رفتگی آرنج می تواند علت اصلی دست درد باشد که البته خیلی هم شایع نیست. در رفتگی آرنج زمانی رخ می دهد که شما روی دستتان بیفتید و فشار بیش از حدی را به دست وارد کنید که در این شرایط، نیروی سقوط به آرنج منتقل میشود که آن را از سوکت خود به بیرون می چرخاند.
در رفتگی آرنج را می توان با مشاهده علائمی مثل تغییر شکل، درد شدید، تورم، کبودی و قرمزی ناحیه، تشخیص داد و حتی ممکن است بی حسی را تجربه کنید.
آنژین یا درد قفسه سینه می تواند علت اصلی دست درد باشد. درد قفسه سینه در پی کاهش خونرسانی به بافت قلب ایجاد می شود و این درد در صورت بهبود نیافتن، به بازوها، شانه، گردن و پشت گردن سرایت پیدا می کند.
آنفارکتوس میوکارد یا حمله قلبی زمانی رخ می دهد که خون به عضله قلب نمی رسد و علائمی همچون احساس درد در یک یا دست، تنگی نفس، حالت تهوع، سرگیجه و درد قفسه سینه ممکن است از نشانه های آنفارکتوس میوکارد باشند.
فتق یا همان بیرون زدگی دیسک بین مهره ای در گردن، از جمله علل اصلی دست درد است. دیسک ها به صورت صفحه های کوچک در بین دو مهره ستون فقرات هستند و فشارهایی که به ستون فقرات وارد می شوند را کنترل می کنند. همچنین دیسک ها باعث انعطاف پذیری ستون مهره ها می شوند و اگر ضربه ای به آنها وارد شود، موجب درد، ضعف، بی حسی، سوزش در بازو و احساس سوزن سوزن شدن می شود.
در اثر جراحت و یا ضربه وارد شده به دست عضلات دچار کشیدگی و پیچ خوردگی می شوند و علائمی که به دنبال آن ایجاد می شوند شامل درد، ورم، کبودی و گرفتگی ماهیچه هستند.
احساس درد و بی حسی خفیف در قسمت بالایی بازو و شانه ها می تواند نشانی از شانه منجمد باشد که گاهی همراه با سختی و محدودیت حرکت همراه است. این نوع درد دست بیشتر در افراد بالای 40 سال دیده می شود و در میان زنان هم شایع تر است.
علت اصلی دست درد شانه منجمد، سفت شدن نوارهای بافتی درون و اطراف شانه است و زمانی که شانه را حرکت می دهید، درد شدیدی در بالای بازو می پیچد.
به عضلات گرداننده شانه روتاتورکاف گفته می شود که این عضلات مفصل شانه را ثابت نگه می دارند و بازو را در جهات مختلف می چرخانند. با کهولت سن، تاندون های روتاتورکاف دچار ضعف و پارگی می شوند و با انجام فعالیت های بدنی و بالا بردن دست، ممکن است درد خفیف یا شدیدی در بازو حس شود.
ماده نرمی به نام غضروف انتهای استخوان ها را در ناحیه مفصلی پوشش می دهد و وقتی این ماده نرم دچار آسیب و ساییدگی شود، مفاصل متورم، سفت و سخت می شوند و شروع به درد می کنند.
مفاصل بین انگشتان و ناحیه اتصال انگشت شست به مچ، شایع ترین محل آرتروز در دست است و این نوع دست درد را با مصرف داروهای ضد الهتابی و فیزیوتراپی دست می توان بهبود بخشید.
یکسری سلول ها هستند که وظیفه روغن کاری مفاصل را به عهده دارند. بیماری آرترتت روماتویید، این سلول ها را تحت تاثیر قرار می دهد که در پی آن، بافت های مفصلی و غضروف پوشاننده مفصل دچار آسیب می شوند و علائمی مثل التهاب و متورمی در دست دیده می شود.
اگر انگشت شست در محلی بالاتر از مچ دست دچار التهاب شده باشد، هنگام پیچاندن و گرفتن یک شی در دست، درد و التهاب در شست و مچ دست را احساس می کنید که این درد به دلیل سندروم دکوئرون است.
انجام حرکات مکرر با مچ دست می تواند زمینه ساز سندروم دکوئرون باشد و درمان های اصلی برای این نوع دست درد شامل استفاده از اسپیلنت، داروهای ضدالتهابی و انجام فیزیوتراپی است. گاهی موارد نیاز به انجام عمل جراحی نیز می باشد.
تاندون ها طنایی هستند که عضلات کوچک دست را به استخوان متصل می کنند و با افزایش سن در معرض فرسودگی و التهاب قرار دارند. با آسیب به تاندون ها، در کفت دست و یا انگشتان درد احساس می شود و گاهی این درد به کل دست و حتی شانه ها و سر بازو هم منتقل می شود.
برای درمان تاندونیت روش هایی مثل سرما درمانی، گرما درمانی، انجام فیزیوتراپی دست و استفاده از اسپیلنت یا داروهای ضدالتهابی، ممکن است توسط پزشک تجویز شود.
ممکن است در اثر ضربه به دست یا افتادن یک شی روی دست، یک یا چند استخوان دچار شکستگی و ترک شوند که درد، تورم و سختی در حرکات به دنبال شکستگی دست ایجاد می شود.
با شکستگی استخوان های دست، ظاهر دست و انگشتان نیز تغییر می کند و شما قادر به حرکت دادن عضو نیستید. راه حل برای درمان شکستگی دست، استفاده از گچ یا اسپیلنت است و در موارد حاد باید عمل جراحی انجام شود.
بافت هایی که استخوان ها را به هم وصل می کنند، لیگامان نامیده می شوند و ممکن است دچار پارگی شوند. پارگی لیگامان در زمان هایی رخ می دهد که برای ممانعت از افتادن روی زمین، دستان خود را حائل کنید و بیشترین درد در مفصل انگشتان شست یا میانی حس می شود.
گاهی اوقات ممکن است در تاندونی که وظیفه حرکت انگشتان دست را به عهده دارد، یک گره کوچک ایجاد شود که به آن تریگر فینگر گفته می شود. در تریگر فینگر، احساس گیر افتادگی در انگشت وجود دارد و حتی ممکن است انگشت به صورت خمیده باقی بماند و صاف نشود. بهترین راه درمان تریگر فینگر، انجام حرکات فیزیوتراپی توسط فیزیوتراپیت است
یک بافت در زیر پوست کف دست قرار دارد که گاهی اوقات از حد طبیعی خود، ضخیم تر می شود و در این نواحی، برجستگی خطوط یا گود رفتگی دیده می شود. کنترکچر دپویترون ممکن است باعث خم ماندن انگشتان دست شود و در بیشتر مواقع بدون درد است
زمانی که یک ماده زاید بنام اسید اوریک در انگشت شست دست یا پا تجمع یابد، کریستال هایی را تشکیل می دهد که به آن نقرس گفته می شود. این پدیده باعث ایجاد درد و تورم شدیدی می شود و می توان با استراحت کافی و استفاده از دارو، درد را تعدیل داد.
بیماری خود ایمنی عبارت است از حمله سیستم ایمنی بدن به اندام ها و بافت های بدن. در بعضی بیماری های خودایمنی از جمله روماتیسم مفصلی، لوپوس و سندرم جورجن، درد در ناحیه آرنج، گردن، بازو، مچ دست و انگشتان حس می شود که با مصرف دارو باید بیماری را کنترل کرد.
اگر درد دست شما خیلی شدید است و همیشه این درد همراه شماست، نیاز به مراقبت های پزشکی دارید. همچنین در صورت ناتوانی در حمل اشیاء، تورم و کبودی قابل توجه در ناحیه آرنج و مچ دست، ناتوانی خم و صاف کردن دست، درد دست هنگام خواب، و مشاهده علائمی از عفونت مثل تب، قرمزی و گرمی دست حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا علت درد تشخیص داده شود.
در مرحله اول تشخیص علت اصلی دست درد، معاینات بالینی انجام می شود و پزشک سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند اما گاهی اوقات معاینات فیزیکی و بالینی افاقه نمی کند و نیاز به تصویر برداری و آزمایشاتی است تا دقیق تر علت درد بررسی شود.
در بررسی سابقه پزشکی بیمار، پزشک در مورد زمان شروع درد دست، فعالیت های ورزشی و شغلی و اینکه اخیرا ضربه ای به دست وارد شده است یا خیر، سوال می کند و علاوه بر آن؛ از علائمی که دارید مثل گز گز کردن دست، بی حسی، تب و … از شما سوال می پرسد.
سپس معاینات فیزیکی انجام می شود و پزشک ابتدا دست را از نظر کبودی، تورم و قرمزی یا تغییر شکل آن بررسی می کند. همچنین استخوان ها، عضلات و تاندون های بازو و آرنج را فشار می دهد تا میزان حساسیت به درد را ارزیابی کند.
اگر با این دو مرحله، پزشک تشخیص دهد که مشکل جدی نیست و با کمی استراحت و انجام فیزیوتراپی، درد تسکین می یابد، نیازی به آزمایشات و تست های تصویر برداری نخواهد بود اما اگر علائمی از شکستگی، در رفتگی و یا دیگر بیماری ها در دست دیده شود، احتمالا پزشک انجام تست های تصویربرداری و یا حتی برای بررسی بهتر تاندون دوسر، انجام آزمایش ام آر آی توصیه را توصیه می کند.
روش درمان درد دست بستگی به نوع درد دارد و ضروری است که قبل از خوددرمانی، حتما به پزشک مراجعه کنید اما در مواردی که درد خیلی شدید نیست، نیازی به مشورت با دکتر نیست.
به دست خود استراحت دهید تا التهابات و درد دست فروکش کند از انجام فعالیت های بدنی که باعث شدید تر شدن درد می شوند، حداقل برای چند روز خودداری کنید و فعالیت های روزمره خود را با احتیاط بیشتری انجام دهید. ورزش سنگین، بلند کردن و یا کشیدن اجسام سنگین و … نیز در طول دوره استراحت ممنوع است.
روش درمانی رایج برای درد دست، استفاده از یخ است. برای انجام این کار، یک حوله بر روی دست خود قرار دهید و یخ ها را به مدت 15 دقیقه و روزی 3 بار، بر روی ناحیه درد بگذارید. این روش درمانی برای دردهایی که خیلی شدید نیستند بسیار موثر است.
برای اپیکوندیلیت های جانبی یا داخلی ممکن است پزشک یک بریس ضد فشار را تجویز کند. این بریس یک بند الاستیک دارد و تا یک یا دو اینچ زیر آرنج پوشیده می شود. نقشی که بریس ضد فشار دارد این است که باعث کاهش تنش بر روی تاندونی می شود که عضلات را به استخوان وصل کرده است.
بسته به میزان درد، شاید لازم باشد که برای چند شبانه روز از بریس ضد فشار استفاده کنید ولی اگر شدت درد زیاد نباشد، می توانید فقط در فعالیت هایی که به بازو و آرنج فشار وارد می کند، بریس بپوشید.
استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، معمولا برای درمان درد دست بیمارانی که مبتلا به آرتروز، بورسیت و التهاب مفاصل هستند، تجویز می شود.
کورتیزون روشی برای کاهش التهاب است و خیلی کمتر رایج است. اگر دوسر بازو دچار درد شده باشد، گاهی اوقات از کورتیزون برای کاهش درد و تورم اتسفاده می شود و یا اگر بورسیت پشت آرنج با روش های دیگری مثل استفاده از دارو و … بهبود نیابد، ممکن است پزشک تزریق کورتیزون را تجویز کند.
فیزیوتراپی دست شامل روش های مختلفی است که می تواند به تقویت عضلات ساعد و مچ دست کمک کند و از هر گونه آسیب به دست و التهاب جلوگیری نماید.
بعضی از دردهای دست برای تسکین نیاز به عمل جراحی دارد و در شرایط خاصی مثل شکستگی، در رفتگی شدید، سندرم تونل کوبیتال و اپیکوندیلیت مزمن مدیال، درمان های فیزیوتراپی و دارویی کمک کننده نیستند. برای بعضی دست دردهای دیگر مانند اپیکوندیلیت جانبی مزمن، آرتروز آرنج و دیسکان استئوکوندریت جراحی دست ترجیح داده میشود.
جهت مشاوره,هماهنگی و رزرو وقت می توانید از طریق سایت زیر اقدام نمایید
و یا با شماره تلفن های درج شده تماس حاصل فرمایید.
26471830-26471272
شماره واتساپ
09129001037